johannes blog

johannes blog

Den daglige kamp mod krybdyrsimpulserne…

MenneskerPosted by Johanne Boesdal Tue, May 10, 2011 15:00:26

Reptilhjernen er den ældste og mindste del af pattedyrhjernen. Den er præverbal (førsproglig), og i manglen på sprog er dens impulser instinktive og rituelle. Dens domæne er de grundlæggende forudsætninger for liv: Flugt, skafning af føde og parring.

Faldt over den her beskrivelse i en af mine mange søgninger på google efter informationer om noget, jeg for længst har glemt. Og pludselig gik det op for mig, hvad det var, jeg havde gang i: Hurtige informationer, der kan få mig i mål uden at skulle starte fra Adam og Eva. En genvej, der giver mig mulighed for at sætte et flueben ved det projekt – og tilfredsstille min utålmodige sjæl.

Og hvorfor søger jeg ofte dem? Hvad er det, der gang på gang får mig til at vælge de nemme og hurtige løsninger frem for fordybelsen og glæden ved at gøre tingene ordentligt. Bagen kagen fra bunden, billedligt talt.

Det er krybdyret i mig. Den del af mig, der (åbenbart!) bare gerne vil have mad, sex – og derefter flygte fra det hele! En meget god reminder, når krybdyrhjernen ind imellem tager over, og jeg bliver for utålmodig efter at afslutte frem for at udbygge.